Opgroeien met: Lino Ventura

De bonkige en hoekige acteur Lino Ventura (1919-1987) is een behoorlijk lange periode mijn metgezel geweest in veel Franse films. Ventura (de achternaam verraadt het al) is van Italiaanse komaf. Hij werd geboren in Parma, maar verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar de Frans hoofdstad Parijs. Leren ging hem moeilijk af (op 8-jarige leeftijd haakte hij af in het onderwijs), waarna een periode volgde waarin hij van baantje naar baantje ging. In het Grieks-Romeins worstelen vond hij zijn eerste roeping. In 1950 werd hij zelfs Europees kampioen! Na een ernstige blessure moest hij voortijdig stoppen met deze tak van sport.

Op 34-jarige leeftijd debuteerde Lino in zijn eerste Franse film. Regisseur Jacques Becker was op zoek naar een tegenspeler voor Jean Gabin in de crime-thriller De Onderwereld van Mont Matre (1954). Gabin was erg onder de indruk van de acteerkunst van Ventura en stimuleerde hem verder te gaan als acteur. Dat leverde een aantal films op met beide acteurs.

De stoere mannelijke uitstraling van Ventura leverde hem in de jaren 60 rollen op aan beide kanten van het spectrum. De ene keer de bad guy, in een volgende juist de good guy (rollen als Inspecteur Maigret bijvoorbeeld). Van Ventura werd door het grote publiek geaccepteerd dat hij de zware last van de hele wereld op zijn schouders kon nemen, zo leek het. Ook al speelde hij gangster, slaande echtgenoot of blue-collar crimineel. Dat Ventura zich als acteur ontwikkelde zag ik in films als: Garde à Vue; Les Misérables en Un papillon sur l’épaule. Hoewel Ventura bij uitstek een vertegenwoordiger was van de oude Franse cinema, hebben ook de brengers van de Nouvelle Vague hem altijd kunnen gebruiken als karakter met eeuwigheidswaarde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s