Victor Hugo onder de indruk van ‘het ijzeren paard’

Victor-Hugo-by-Madalina-Antal; frammentirivista.itCollage van Hugo gemaakt door Madalena Antal; bron beeld: frammentirivista.it

Ik leef in het digitale tijdperk; de Franse schrijver Victor Hugo (1802-1885) in het stoomtijdperk. Hij reisde wel eens en maakte dan gebruik van het IJzeren Paard oftewel de stoomtrein. Daarvan was hij onder de indruk want hij schreef over die ervaring:

stoomtrein

Het kost veel moeite om je niét in te denken dat het ijzeren paard werkelijk een dier is. Je hoort het uitblazen als het rust, zich bekreunen bij het vertrek, keffen onder het gaan; het zweet, het beeft, het fluit, het hinnikt, het houdt zich in, het windt zich op; het werpt heel het traject een drek van gloeiende kolen uit en een urine van kokend water; enorme ski’s van vonken schieten op elk moment onder zijn wielen vandaan, of onder zijn voeten, zo je wilt, en zijn adem verheft zich boven je hoofd in fraaie wolken van witte rook, die in flarden scheuren aan de bomen langs de baan.

Het is je duidelijk dat zo’n buitengewoon beest wel nodig is, om vijfhonderd of duizend reizigers, de bevolking van een hele stad, met twaalf mijl per uur te vervoeren.

Na mijn terugkeer was het donker en onze sleepwagen gleed in het duister vlak langs me, op weg naar zijn stal; de illusie was volmaakt. Je hoorde hem kreunen in zijn wervelwind van vlammen en rook, als een afgemat paard.

Het is waar dat je het ijzeren paard niet moet zien; als je het ziet, verdwijnt alle poëzie. Op het gehoor is het een monster, op het gezicht niet meer dan een machine. Dat is de trieste kwaal van onze tijd; het kale nut, nimmer de schoonheid.

uit: België, Veen Amsterdam, 1986; vertaling Ernst van Altena

Victor Hugo (1808-1885, Besançon, Frankrijk)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s