Fleur Bourgonje: het matriachaat op Paaseiland

bourgonje, fleur; casadellapoesia.orgbron beeld: casadellapoesia.org

Schrijfster Fleur Bourgonje (1946) heeft een connectie met Zuid-Amerika. Ze was getrouwd met correspondent Jan van der Putten. Dat bracht haar eerst in Chili (1970) en later naar Argentenië (1972). In beide landen maakte ze de val van de democratie mee. In Chili komt Pinochet aan de macht; in Argentinië Videla. In 1980 keert ze met haar dochter terug naar Nederland. Daarna begint haar schrijversbestaan. Naast romans, schreef ze libretto’s voor opera’s en gedichten.

Eén van haar ervaringen in Zuid-Amerika was een bezoek aan Paaseiland. Een gedroomde vlucht uit de ervaren ellende onder Zuidamerikaanse dictaturen. Maar teleurstelling ligt op de loer.

De vrouwen waren niet mooi maar onbekommerd. Hun ritme leek traag. Ze slenterden door de zandstraten van Hanga Roa, hingen rond de huisjes waar de weinige toeristen waren ondergebracht, sjouwden met hun kinderen of lagen op de door de wind van eeuwen gladgeschuurde rotsen aan de baai. De mannen visten, timmerden of verrichtten onduidelijke werkzaamheden aan de weg. Zowel de mannen als de vrouwen praatten altijd en overal, alsof iedere gedachte die in hen opkwam onmiddellijk in de meest herkenbare vorm moest worden gegoten, alsof het onuitgesprokene een gezwel in hun hoofd zou veroorzaken.

(..)

De dagen regen zich aaneen als paarlmoeren schelpen aan een snoer. Ik zag de zon op- en ondergaan. De meisjes Paoa leerden mij dansen, heupwiegen, houtsnijden en krab eten. De mannen waren zij de baas. Zij lieten zich lachend beminnen maar wachtten onderhuids op liefde die van elders kwam: de rijke Chileen van het vasteland, de blonde toerist, de hippie of kunstenaar, als hij hen maar wilde meenemen naar een land waar geld te verdienen viel en dus beschaving was. De regenwolken zag ik van ver aankomen en overdrijven, zoals alles overdreef. Niets bleef hangen. Geen gedachte zette zich vast. Geen idee beklijfde. Nooit had ik de werking van zee en wind zo goed begrepen.

uit: de navel van de aarde; uit: Noorderzon, Meulenhoff Amsterdam, 1990

Fleur Bourgonje (1946, Achterveld)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s