Sus van Elzen: de Chinese winkel

sus van elzen; flickr.combron beeld: flickr.com

Ik ben ‘m op verschillende plekken tegengekomen; zoals je vroeger in alle uithoeken van het land ‘de Chinees’ had. Ik heb het over de Chinese winkel. Pillen tegen hoofdpijn? Een koekenpan? Een nieuw gasbusje? Een blik bonen? Een dieselaggregaat? Ergens was er die winkel waarin ze alles verkochten, zo leek het. De winkel van de Chinees. Geen groot pand waarin alles overzichtelijk en ordelijk was weggezet. Nee, een winkel vol waarin de bewegingsruimte minimaal was maar waar je (bijna) alles kon krijgen.

Ik kwam hierop omdat in het korte verhaal Toen de zomer voorbij was van de Belgische journalist Sus van Elzen (1945) dit zo treffend werd gekenschetst:

chines shop; timeout.combron beeld: timeout.com

De winkel van de Chinees deed hem denken aan het rommelwinkeltje waar hij snoep kocht toen hij klein was. Dezelfde intieme sfeer hing er, de halve duisternis, maar ook de onbenulligheid, de zichtbare overbodigheid van de koopwaar, die alleen voor kinderen verleidelijk kon zijn of voor mensen die echt helemaal niets hadden. De Chinees en zijn vrouw, ze hadden achterin een altaartje staan met afgoden in zilver- en goudpapier, lampje en wierook ervoor. Kitsch en Coca-Cola, daar leefden ze van, net als het oude wijfje in haar rommelwinkeltje in het oude dorp, met haar Sint-Antonius en haar Lievevrouw onder een stolp. In plaats van uit te puffen in de schaduwen van het winkeltje, kreeg hij het ineens benauwd en hij haastte zich om weer buiten te komen voor de Chinees hem aansprak, stommelend met zijn schoudertas, zak en valies. Het kind van de Chinees was zo verbaasd dat het de deur voor hem openhield.

uit: toen de zomer voorbij was; uit: Noorderzon, Meulenhoff Amsterdam, 1990

Sus van Elzen (1945, Antwerpen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s