Toergenjev mijmert in een verhaal van negen brieven

1895 Isaac Levitan, Golden Autumn

Gouden voorjaar, geschilderd door Isaac Levitan, geboren in Kibarty, Litouwen, maar in de negentiende eeuw behorend tot Rusland.

Weemoed en nostalgie troef bij de Russische schrijver Toergenjev (1818-1883). In de bundel verhalen Faust en andere verhalen las ik het titelverhaal. Het is de weerslag van een terugkeer van de verteller naar de plek van zijn jeugd. Hij bezoekt het ouderlijk huis op het platteland.

Sinds ik hier ben is er een zekere gemoedsrust over me gekomen; ik heb geen zin om iets te doen, om iemand te zien, dromen heb ik niet en tot nadenken kan ik niet komen; maar wel tot overpeinzingen, dat zijn twee verschillende dingen zoals je zelf goed weet. Eerst werd ik overspoeld door herinneringen aan mijn kindertijd… waar ik ook ging, waar ik ook keek, overal doken ze op, helder tot in de kleinste kleinigheden, welhaast onontkoombaar in hun precisie… Daarna kwamen er andere herinneringen voor in de plaats, daarna… daarna keerde ik me van lieverlede van het verleden af en in mijn borst bleef slechst een sluimerende last. Stel je eens voor! Toen ik op de dijk onder een kraakwilg zat, barstte ik ineens in tranen uit en ik zou ondanks mijn respectabele leeftijd (40 jaar, naar later blijkt) een hele tijd gehuild hebben als ik me niet geschaamd had voor een langskomende vrouw die nieuwsgierig naar mij keek en die daarna zonder zich naar mij om te draaien diep boog en verder liep. Ik zou heel graag tot mijn vertrek in die stemming willen blijven (huilen zal ik natuurlijk niet meer), dat wil zeggen, tot september, en ik zou het erg jammer vinden als een van de buren het in zijn hoofd kreeg mij een bezoek te brengen.

uit: Faust, verhaal in negen brieven, uit: Faust en andere verhalen, Arbeiderspers Amsterdam, 1984; vertaling Marja Wiebes en Yolanda Bloemen

toergenjev; rus-shkola.rubron beeld: rus-shkola.ru

Ivan Toergenjev (1818-1883, Orjol, Rus)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s