Opmerkelijke Oekraïnse vuurtoren van Adziogol

Adziogol_Lighthouse

Het land is dezer dagen niet uit het Journaal te krijgen: Oekraïne. Slachtoffer van een Russische inval. Het land zucht onder raketaanvallen en artillerievuur. Miljoenen inwoners zijn op de vlucht. Veel steden zijn verwoest onder de allesverzengende Russische agressie, georkestreerd door Vladimir Poetin. Kuststeden in het zuiden zoals Mariopol, Cherson en Odessa vrezen het ergste want het Russische opperbevel heeft haar oog laten vallen op deze belangrijke strategische posities.

En juist in Cherson aan de Zwarte Zee komen Russische verbeeldingskracht en Oekraïns vernuft samen in de vuurtoren van Adziogol. De vuurtoren staat ongeveer anderhalf kilometer uit de kust bij het dorp Rybal’che, dat weer dichtbij de monding van de Dnjepr ligt. Het is een aparte slanke verschijning. Het ziet er uit als een gevlochten rieten mand met honderden openingen waardoor de wind kan waaien. De constructie is kolossaal van glimmend rood staal. De trap om naar boven te klimmen is smal. Onderin bevindt zich het bescheiden onderkomen van de vuurtorenwachter.

De vuurtoren is een ontwerp van de Russische architect Vladimir Sjoechov (1853-1939). Aan het einde van de negentiende eeuw bedacht hij torens, overkappingen, paviljoens en gebouwen die met een minimum aan materiaal overeind moesten blijven. Eenvoudige constructies van stalen matten leidden tot buitengewone, organische. luchtige bouwwerken, zijn handelsmerk. Zijn ontwerpen combineerden eenvoud, effeciëntie en elegantie. Na 1917 was Sjoechov van grote invloed op de Sovjetarchitectuur. Hij wordt beschouwd als een van de begaafdste Russische architecten.

De vuurtoren van Adziogol werd gebouwd tussen 1908 en 1911. Ontstoken in 1911. De toren is 64 meter hoog. Het licht bevindt zich op 67 meter hoogte. Het vast witte licht reikt 19 zeemijl ver. Het is de hoogste constructie uit een stuk van Sjoechov. Adziogol behoort tot de 20 hoogste vuurtorens ter wereld.

bron: Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld, José Luis Gonzalez Macías, Meulenhoff Amsterdam, 2021; vertaling Irene van de Mheen

Adziogol_Lighthouse2Adziogol_Lighthouse3

2 gedachtes over “Opmerkelijke Oekraïnse vuurtoren van Adziogol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s