Monterosso, mon amour: literair Memories

pfeiffer; trouw.nlbron beeld: trouw.nl

De novelle Monterosso, mon amour van schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeiffer (1968) deed me denken aan het tv-programma Memories. Mensen op zoek naar de meest indrukwekkende liefdesmomenten uit hun verleden en wat daarvan nu resteert. Ik  moest er een beetje inkomen in dit boek dat niet schroomt om met wat hinderlijke clichés te beginnen.

Hoofdpersoon Carmen heeft last van opspelende herinneringen aan haar eerste vakantie aan de Middellandse Zee, te weten Monterosso, Italië. Ze kreeg er haar eerste zoen en nog wel onder water. Antonio was de dader. Bestaat Antonio nog? Carmen besluit terug te keren naar Monterosso. Gepland is een weekje maar door de uitbraak van de Corona-pandemie duurt haar verblijf langer.

Wat het boekje charmant maakt is dat Pfeiffer wel een literair verhaal kan vertellen, inclusief humor, zelfspot, een verrassend einde en geloofwaardige personages. Uiteindelijk was het geen straf het boekje tot me te nemen. ‘Een heerlijk tussendoortje,’ zou ik willen zeggen.

Over Carmen en haar beweegredenen voor haar ‘trip down memory lane‘:

Carmen begint er vrede mee te krijgen dat ze aan haar ridicule bevlieging heeft gehoorzaamd en op grond van een nogal theatrale overweging is teruggekeerd naar dit strand. Ze is er bijna klaar voor om zelfs een zekere trots te ervaren vanwege het feit dat ze zich aan haar belofte heeft gehouden zonder het nodig geacht te hebben dat iemand daar getuige van zou zijn en dat iemand de betrouwbaarheid van haar karakter hardop of in stilte zou prijzen. Het is nutteloos om hier te zijn, dat klopt, maar is niet alles nutteloos wat van waarde is? Betekenis is te vinden waar praktisch nut en persoonlijk gewin meewarig het hoofd afwenden. Juist het feit dat ze er zelf helemaal niets van verwacht, maakt haar gebaar stijlvol. Het zou ijdel en verwaand zijn om te spreken van een offer, want welbeschouwd hebben we het over een weekje vakantie, maar deze kleine, nodeloze pelgrimage naar het decor van een dierbare herinnering brengt haar dichter in de buurt van zichzelf en van de sensatie iets zinvols te doen dan al haar vroegere wereldreizen.

uit: monterosso, mon amour; Boekenweekgeschenk 2022, CPNB Amsterdam

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s