Clipperton-vuurtoren herbergt afschuwelijke gebeurtenissen

De vuurtoren, baken en bron van licht is vaak de plek waar duistere verhalen een plek krijgen. Aan het einde van het land, daar waar de onvoorspelbare zee begint, die neemt en geeft, wordt de mens op de proef gesteld. Het is een eenzaam bestaan, vuurtorenwachter. Hij wacht en houdt zich bezig met onderhoud en controle.  In veel gevallen is de plek een bijzondere.

clipperton overlevenden; pinterest.com

bron beeld: pinterest.com

Dat geldt zeker voor de vuurtoren van Clipperton, Ile de Passion in de beleving van de Fransen, die er altijd wel een romantische draai aan weten te geven. Het is een eiland in de Stille Oceaan, in de tropen nabij Mexico. Tegenwoordig is Clipperton een soort ring omgeven door water, zowel binnen als buiten de ring. Ergens steekt een rotsformatie uit en die herinnert aan de plek waar de vuurtoren stond. Als navigatiepunt had Clipperton nauwelijks waarde, wel als plek waar onheilspellende en afschuwelijke gebeurtenissen plaats vonden. Een bewijs is bijgaande foto uit 1917. Genomen op het dek van een oorlogsschip toont het vrouwen en kinderen, de laatste bewoners van het eiland.

Rond 1906 vestigt zich een klein detachement van het Mexicaans leger zich op het eiland. Soldaten en hun gezinnen. Doel is de onafhankelijkheid op te eisen. Het eiland wordt bevoorraad vanuit Mexico. Tijdens de Mexicaanse Revolutie wordt het bevoorradingsschip in brand gestoken en zinkt voor de kust van Mazatlan. De eilandbewoners weten van niets maar hun eten en drinken blijft uit. Een jaar lang. Tot een Amerikaanse schoener opduikt (1915). De schoener strandt maar krijgt hulp. De commandant van de Amerikanen biedt de 27 overlevende eilandbewoners hulp aan. Maar die wordt door hun leider Ramon Arnaud geweigerd. Het merendeel van de bewoners wacht de dood of krankzinnigheid.

Arnaud zelf gaat aan krankzinnigheid ten gronde. Op een ochtend ontwaart hij een volgend schip. Samen met enkele overgebleven mannen stapt hij in een roeiboot, vaart de zee op, en zinkt.

Op het eiland blijven vrouwen, kinderen en de vuurtorenwachter over: Victoriano Alvarez. Ook hij is gek geworden. Hij verschanst zich in de vuurtoren, gewapend met een geweer en roept zich uit tot koning van Clipperton. Voert een schrikbewind uit, maakt de vrouwen tot slaaf en dwingt hen tot seks. Vrouwen die weigeren worden vermoord. Dat duurt twee jaar. Alicia Rovira en Tirza Randon weten Alvarez van het leven te beroven met hamers en messen. Kort daarna verschijnt een Amerikaanse kannoneerboot aan de horizon en weet de overgebleven vrouwen en kinderen te bevrijden. Vanaf die dag blijft Clipperton onbewoond.

De rotsformatie van Clipperton waar de vuurtoren stond (links). Rechts een impressie van de vuurtoren. Bronnen beeld: pacificvoyages.net en islandlightphotos.net

bron: Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld – José Luis Gonzalez Macias, Meulenhoff Amsterdam, 2021; vertaling Irene van de Mheen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s