Geert Schreuder schildert suggestief

geert schreuder; verstilling2geert schreuder; verstilling4geert schreuder; verstilling6geert schreuder; verstilling8

Geert Schreuder (1949) studeerde in 1971 af aan de Akademie voor Beeldende Kunst Minerva in Groningen en schildert sindsdien al bijna vijftig jaar. Hij behoort tot het bescheiden percentage kunstschilders, dat van zijn werk kan leven. Discipline, gedrevenheid en de eeuwige zoektocht naar het beste schilderij liggen hieraan ten grondslag. Schreuder blijft zich ontwikkelen en blijft experimenteren. Zijn werk is door de jaren heen ingrijpend veranderd. Van een realistische stijl is hij gaandeweg overgegaan op een figuratieve steeds abstractere stijl.

Schreuder onthult de grote abstracte ordening van het agrarisch cultuurlandschap om ons heen. Het gaat hem niet om details, niet om een anekdotisch herkenbare plek. Schreuder toont ons op overtuigende wijze de essentie van het grote geheel. Ondanks deze hoge mate van abstractie behouden zijn landschappen tegelijkertijd een suggestieve ruimtelijkheid.

Wat kun je doen met verf en wat doe je met jouw schildersgereedschap? Uiteraard komt hij daarbij elke keer weer de problematiek tegen van hoe hij een overtuigende en boeiende compositie van kleur en vorm maakt. Wat Geert Schreuder boeit is om met weinig kwaststreken veel te suggereren. Hij houdt er van om verf te laten druipen of spatten met een sémi nonchalance. Weglaten van waargenomen details, het schilderen van extreme kleurtegenstellingen zijn tevens beeldende zaken, die zijn volwassen stijl kenmerken.

bron: Sander Kletter (kunstcriticus, galeriehouder) over Geert Schreuder, 2017, beeldkracht.com

geert schreuder; verstillinggeert schreuder; verstilling3OLYMPUS DIGITAL CAMERAgeert schreuder; verstilling7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s