Microcosmi: ‘vertellen is guerilla tegen het vergeten’

Antholz; urlaub-suedtirol.it

Antholz is een dal in Zuid-Tirol; bron beeld: urlaub-suedtirol.it

Nog steeds volg ik Claudio Magris (1939, It) Microcosmi: geschiedenissen over de plekken die hem na stonden. Dit keer is de Antholz aan de beurt. Een gebied in Zuid-Tirol, een dal, in het Italiaanse deel van Tirol. Dit gebied en haar verhalen worden uitvoerig beschreven in Dorfbuch Antholz van Hubert Müller, laat Magris weten.

Het Dorfbuch Antholz van Müller is een wereldgeschiedenis geconcetreerd in een klein dal; misschien is de doeltreffendste list om de pijn van het leven te ontlopen, je wijden aan de samenvatting van de levens van anderen, en daarbij dat van jezelf te vergeten…

(..)

Hubert Müller brengt zijn leven door met op papier verslag doen van waargebeurde feiten en echte namen, die namen waarvan elke verteller weet hoe moeilijk het is ze niet te vermelden, ook wanneer discretie en diplomatie vereisen dat de werkelijkheid wordt geretoucheerd. Vertellen is een guerilla tegen het vergeten en er tegelijk vrede mee hebben: als de dood niet bestond, zou misschien niemand vertellen. Hoe nederiger en aardser – umile, fysiek dicht bij de humus, de aarde – het onderwerp van een verhaal is, des te meer word je gewaar hoezeer het met de dood te maken heeft. De lotgevallen van de mensen, beroemde en obscure, stromen samen met die van de jaargetijden met hun regens en sneeuwbuien, met die van de dieren en de planten, van de dingen met hun hardnekkigheid en hun vergankelijkheid.

uit: microcosmi – Claudio Magris, Bert Bakker Amsterdam, 1998; vertaling Anton Haakman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s