Langs het water: de Drentse Hoofdvaart

Dr.Hoofdvaart; yoors media.comDe Drentse Hoofdvaart ter hoogte van Havelte; foto: Jan Brandenburg; bron beeld: yoo.rs

De afstand van de Kolk in Assen, het vroegere keerpunt van de trekschuit uit Meppel, tot de televisietoren van Smilde bedraagt veertien kilometer. Dat driehonderd meter hoge baken stond daar natuurlijk niet voor niets. Met zijn sprieterige tentakels seinde hij steeds dezelfde boodschap het heelal in: ‘Hier woont Jacinta Prakke. Het mooiste meisje van de melkweg.’

Toch leek de zendmast nooit dichterbij te komen. Langs het kanaal een vangrail. Een grijze lijn die weliswaar in de juiste richting wees, maar onafzienbaar lang was. Voorbij Kloosterveen: nergens nog een knik of bocht. En dan al die Smildes, dat schoot ook niet op. Je had Bovensmilde, Hijkersmilde, Hoogersmilde en, hoe zal ik het zeggen: Smilde Stad?

Ik moest het ervoor over hebben. Zou ik het er niet voor over hebben, dan was ik Jacinta niet waard. Ik moest lijden om haar. Mijn gang naar Hoogersmilde was een kruisweg naar de verlossing door de liefde. Dit dacht ik werkelijk, terwijl ik daar reed, en de kwelling van het almaar-nog-niet-in-haar-nabijheid-zijn deed me gloeien van verlangen. Ik telde bomen, bruggen, tegenliggers, het aantal trapomwentelingen tussen Boven- en Hijkersmilde. Of ik fantaseerde maar wat voor me uit. Als de dertig kilometer lange Afsluitdijk vanaf de maan door de Apollo-bemanningen was waargenomen, zoals ik in de Kijk had gelezen, zou dan niet ook de Drentse Hoofdvaart vanuit de ruimte zichtbaar zijn? Dat leek me niet onmogelijk: dit kanaal was net zo goed een kras op het aardoppervlak, iets smaller misschien dan de Afsluitdijk maar even recht en langer (veertig kilometer).

uit: Ja-cin-ta!; uit: Langs het water, Atlas ism Unie van Waterschappen Amsterdam; 2002; samenstelling Marga Kool

frank westerman; trouw.nlbron beeld: trouw.nl

Frank Westerman (1964, Emmen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s