Vuurtoren Flannan Isles: mysterieuze verdwijning

Flannan-Islesufiinsight.com

De verdwenen vuurtorenwachters; bron beeld: ufoinsight.com

Flannan Isles; panmacmillan.com

bron beeld: panmacmillan.com

De vuurtoren op Eilean Mòr is een onderdeel van de Flannan Isles. Flannan Isles is een onbewoonde archipel op dertig kilometer van de Buiten-Hebriden, Schotland, Op het eiland staat ook een kapel gewijd aan de heilige Flannan. Flannan was een abt die in de zeventiende eeuw toevallig op dit eiland terechtkwam.

Eilean Mòr is een eiland dat met legendes en vreemde gewoonten is omgeven. Zeelieden nemen hun pet af als ze op het eiland aan land gaan. Maken een volledige draai om hun as met de zon mee zodra ze de top van het rotsachtige eilandje hebben bereikt. En op die top staat sinds 1899 een vuurtoren.

In 1900 is de stoomboot de Archtor onderweg naar Leith, Edinburgh. Het valt de bemanning op dat het licht van de vuurtoren het niet doet terwijl de weersomstandigheden slecht zijn. Elf dagen later, 26 december 1900, gaan de bemanningsleden van de Hesperus kijken wat er aan de hand is. De vuurtoren heeft op dat moment drie wachters: James Ducat, Thomas Marshall en Donald McArthur. De Hesperus heeft nieuwe voorraad aan boord en vervanging voor de wachters. Als de bemanning aan land gaat is de vlag gestreken, staan de bevoorradingskisten niet op de aangewezen plek en komt er niemand opdagen. Kapitein Harvey schiet een vuurpijl af vanaf de Hesperus en geeft een paar stoten met de scheepshoorn. Geen reactie. Aflosser van één van de wachters, Joseph Moore, gaat van boord. In dichte mist klimt hij de helling omhoog. Bij de vuurtoren aangekomen blijkt de hoofdingang afgesloten. Moore forceert de deur en gaat naar binnen. Daar treft hij beslapen bedden, volle borden op tafel en een omgevallen stoel aan. De klok aan de muur staat stil en geeft half acht aan. Geen spoor van de vuurtorenwachters.

De bemanning van de Hesperus kamt het hele eiland uit op zoek naar de wachters. Wel sporen maar geen helderheid over wat er gebeurd kan zijn. De lampen van de vuurtoren zijn met brandstof gevuld. Er hangt een overjas aan de kapstok. De tweede aanlegsteiger lijkt door een recente storm beschadigd. Er hangt een kapotte kist aan een kraan. IJzeren relingen zijn verbogen en er ligt een loodzwaar rotsblok op het pad. In het logboek van 15 december is om negen uur ’s ochtends geschreven dat alles in orde is.

De mysterieuze verdwijning van de drie vuurtorenwachters is voer voor verhalen. Maar niet alleen dat: er volgen een lied (hoor voorbeeld Genesis) en een film: The Vanishing van Krisoffer Nyholm (2018).

In 1930 beweert het tijdschrift Strange True Stories dat Marshall in zijn dagboek schreef:

12 december: noordoosterstorm. De zee gaat furieus tekeer. Ik heb nog nooit zo’n zware storm meegemaakt. De metershoge golven komen tot aan de vuurtoren. Ducat is niet te genieten. We kunnen niet naar buiten. Ducat zegt geen stom woord. McArthur huilt.

13 december: het heeft de hele nacht gestortregend. De wind is naar het noorden gedraaid. Ducat zwijgt nog steeds. McArthur bidt. Rond het middaguur is het licht grijs. Ducat, McArthur en ik bidden.

15 december: de storm is gaan liggen, de zee is kalm. God staat boven alles.

De vuurtoren van Flannan Isles werd tussen 1895 en 1899 gebouwd. Architect is Alan Stevenson. De lichten werden in 1899 ontstoken. In 1971 is de vuurtoren, die nog steeds werkt, geautomatiseerd. De hoogte is 23 meter, de lichthoogte 101 meter. Het licht draagt 20 mijl ver.

bron: Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld, Jose Luis Gonzalez Macias; Meulenhoff Amsterdam, 2021; vertaling Irene van de Mheen

Een gedachte over “Vuurtoren Flannan Isles: mysterieuze verdwijning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s