Richard Kalvar: fotografie met een dubbele bodem

kalvar, richard; buitenstaander2USA. New York. 2017KAR1969003W00321/25AKAR1976024W00020/15De van origine Amerikaanse fotograaf Richard Kalvar (1944) beweegt zich wereldwijd over straat. Hij fotografeert voor Magnum Photos. Zijn werk vindt een plek in veel tijdschriften en in fotogalerijen. Inmiddels zijn er ook fotoboeken van zijn hand verschenen.

Wie zijn werk bekijkt op internet valt het op dat veel van zijn foto’s een dubbele bodem hebben. Een vluchtige blik levert niet onmiddellijk een wereldplaat op. Bij nadere beschouwing vallen een aantal dingen op. Een groot deel van zijn werk is zwart-wit. De meeste beelden zijn buiten, op straat gemaakt. In het moment van afdrukken heeft Kalvar gekozen voor een beeld dat meer is dan het lijkt. Op veel foto’s hebben de getoonde mensen geen of weinig verbinding met de anderen, of hun omgeving. Er zijn opvallend veel buitenstaanders gefotografeerd. Of mensen die zich niet op hun gemak voelen in de massa (de foto van Simone de Beauvoir in een opdringerige menigte). Soms roept het gemaakte beeld een glimlach op. Humor is ook nooit ver weg (kerstman in de metro).

Dubbelzinnigheid staat voorop in de fotografie van Richard Kalvar. Kalvar, die context omschrijft als de ‘vijand’, zoekt mysterie en meervoudige betekenis door een verrassende kadrering en nauwgezette timing. Hij beschrijft zijn benadering als “meer poëzie dan fotojournalistiek – het doet een beroep op het gevoel.”

France. Normandy. Livry. 2013KAR1970001W00544/07Akalvar, richard; buitenstaander5kalvar, richard; buitenstaander7

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s