Pirandello laat Tommasino afglijden

luigi-pirandello, metroct.itbron beeld: metroct.it

Het is het verhaal van Tommasino, de subdiaken die het epistel zingt, die uitgestoten door de mensen noodzakelijkerwijs kiest voor zich terugtrekken. Luigi Pirandello (1867-1936) schiep een kort verhaal waarin hij het malheur van Tommasino uit de doeken doet.

Nu is het zo dat het lichaam, ook als de geest zich vastzet in de diepste smart of in een koppig streven, dikwijls de geest laat zitten en stilletjes, zonder iets te zeggen, zijn eigen leven gaat leiden, genietend van de frisse lucht en van gezonde spijzen. En zo gebeurde het dat Tommasino binnen de kortste keren en haast spottenderwijs, terwijl zijn geest steeds meer wegkwijnde en versomberde in die wanhopige overpeinzingen, het welgevoede, weelderige lichaam had gekregen van een dikke abt.

Tommasino? Tommasone was hij nu, Tommasone zingt het epistel! Wie hem zag zou zijn vader gelijk geven. Maar in het dorp wist men wat voor leven de arme jongen leidde; en geen enkele vrouw kon beweren dat ze door hem was aangekeken, zelfs niet vluchtig.

Zich niet meer bewust zijn van zijn eigen bestaan, als een steen, een plant; zich zelfs zijn eigen naam niet meer herinneren; leven om te leven, zonder te weten dat hij leefde, als de dieren, de planten, zonder gevoelens of verlangens of herinneringen of gedachten, zonder nog maar iets dat het leven zin en waarde gaf. Zo: languit in het gras, zijn handen ineengestrengeld achter zijn hoofd, kijken naar de verblindend witte wolken in de blauwe lucht die bol stonden van de zon, luisteren naar de wind die in de kastanjebomen van het bos een geluid maakte als het ruisen van de zee, en in de stem van de wind  en in dat geruis als uit een eindeloze verte de vergeefsheid van alle dingen en de beklemmende eentonigheid van het leven horen.

Wolken en wind.

uit: hij zingt het epistel; uit: De bokkesprong, Coppens & Frenks Amsterdam, 1992; vertaald door Marije de Jager en Anthonie Kee

Luigi Pirandello (1867-1936, Agrigento, It)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s