Hesiodus Dicht de Dag: Pandora

pandora's box; blogspot.combron beeld: blogspot.com

In de achtste eeuw voor Christus geboorte dichtte Hesiodus over Pandora, die wij kennen van haar box. Pandora is een schepping van de goden. Pandora was iemand tussen de goden en de mensen, een half-godin. Zij bracht kommer en kwel, zo blijkt uit het gedicht van Hesiodus:

hesiodos; zeno.org

bron beeld: zeno.org

Want vroeger leefde het menselijk geslacht op aarde / op verre afstand van ellende, ver van zwaar / gezwoeg en pijn van ziekten, die de mens doen sterven. / Maar toen de vrouw de grote deksel van het vat / er eigenhandig afnam, deed zij al die rampen / ontsnappen en bracht kommer en verderf de mensen. / Alleen bleef daar, in onverbrekelijk verblijf, / het Voorgevoel onder de rand van ’t vat nog achter, / want dat vloog er niet uit; vóór dat moment liet zij / de deksel al weer vallen, naar het raadsbesluit / van al die de aegis zwaait, de wolkengaarder Zeus. / Maar de andere ellenden zwerven rond bij de mensen, / ontelbaar veel, want vol van onheil is de aarde / en vol de zee. De ziekten komen over mensen / des daags, en andere ’s nachts, geheel op eigen kracht, / de stervelingen onheil brengend, zonder spreken, / want stem heeft hun de welberaden Zeus onthouden. / Zo kan men nooit aan het beleid van Zeus ontsnappen.

uit: 500 gedichten die iedereen gelezen moet hebben; samenstelling Ilja Leonard Pfeijffer en Gert Jan de Vries; Meulenhoff Amsterdam, 2008; vertaling W. Kassies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s