Priemende ogen, tandeloze mond

Herta-Mueller; welt.debron beeld: welt.de

In Lage streken vinden we verhalen van de Roemeens-Duitse Nobelprijswinnaar Hertha Müller (1953). Het zijn evenzovele voorbeelden van haar manier van schrijven, die uniek is. Soms zijn de zinnen uitgebeend. Vaak geef ze haar eigen poëtische draai met een eenvoudige taal die de verhoudingen tussen mensen schetst; mens en natuur en gebeurtenissen aan trauma’s knoopt. Of dat nu de oorlog, de dictatuur of de verhouding man-vrouw-kind betreft. Een mooi voorbeeld van haar unieke taalgebruik is het volgende:

Tussen onze ramen, tussen onze halve gezichten kijkt het hoekige gezicht van mijn moeder met een zwarte zijden hoofddoek, met gespikkelde priemende ogen, met een tandeloze mond.

De priemende ogen drijven uit het hoekige gezicht, uit de zwarte zijden hoofddoek, drijven naar het eind van de open straat, naar het eind van het dichtgebonden dorp. Achter de laatste tuinen, achter de holle brug openen de priemende ogen de grond en ze vallen erin.

Aan de dorpsrand staat een kruis. Jezus hangt aan de kant van de weg te bloeden en kijkt afwezig door een raam van kapotte pruimenbomen naar het rapenveld.

Mijn ogen drijven uit het raam, drijven uit mijn hoofd, uit mijn hete mond, uit mijn verstopte zweet. Mijn raam is blind. Mijn armen zijn doodgewikkeld in Peters armen. Ik kijk nog een keer door mijn blinde raam en zeg snel en zachtjes: Ik ben misselijk.

Mijn tong valt in mijn mond. Ik val over mijn zijdegrijze schemerige klok. Ik zak in de onrustige plooien van de zwarte rokken van de stokoude vrouwen, in de grijpende handen, in de tandeloze mond.

De zwarte rokken zijn even open als de straten, even dichtgebonden als het dorp, even gebroken als de grijpende grond achter de laatste tuinen, achter de priemende ogen, achter de tandeloze mond.

uit: het raam; uit: Lage streken, De Geus Breda, 2012; vertaling Ria van Hengel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s