Lucas Gassel gebruikt het landschap om het ware leven te tonen

lucas gassel; landschap2lucas gassel; landschap4lucas gassel; landschap6

Lucas Gassel (1488-1569), geboren en getogen in het Brabantse Helmond, was zoon van een schilder en kende palet en penseel. Als jongeling trok hij naar de Zuidelijke Nederlanden om zich aan te sluiten bij de Antwerpse School. Daar, en later in Brussel, ontwikkelt hij zich als een belangrijk en invloedrijk landschapsschilder.

Gassel gebruikt het landschap niet langer als decor maar verdiept zich in de schoonheid ervan. Hij schildert in de traditie van de late Middeleeuwen, maar voegt elementen uit de nieuwe tijd toe: bergen, rivieren, bossen, wegen, kastelen en dorpen. Vaak piepklein vinden we de mens terug: boeren, burgers en buitenlui in hun dagelijkse bezigheden. Gassel was schilder van het zogenaamde wereldlandschap. In de schilderijen werd nadrukkelijk getoond dat de schilder op de hoogte was van hoe het landschap er elders in Europa uitzag. Vandaar heuvels en bergen.

Naast de onontkoombare bijbelse taferelen had de Brabander ook oog voor het alledaagse van de mensen om hem heen. De visser, boer, edelman, handelaar en ambachtsman kregen allemaal een plekje. Vaak ook in hun bezigheden. We zien vissers bezig met hun vangst, schaapscheerders scheren schapen (alliteratie) en boeren bezig hun land te bewerken. Dat maakt Gassel bijzonder: hij biedt ons een tijdsbeeld waarin ook de gewone man een plek krijgt.

bron: lucasgassel.nl

lucas gassel; landschap5lucas gassel; landschap3lucas gassel; landschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s