Ideeën veranderen: God was een (stevige) vrouw

Mother Goddess; botero

De weelderige vrouw van Fernando Botero.

Mother Goddess; costalhoyok

De moedergodin die gevonden werd in het Turkse Çatalhöyük bij opgravingen van een nederzetting die ruim 7000 jaar voor Christus gedateerd is.

Mother Goddess; willendorf

De Venus van Willendorf, één van de oudste Europese bewijzen van een moedergodin.

In de christelijk-joodse ideeënwereld waarin ik ben opgegroeid was er één god en die was man. Dat is een idee. En ideeën veranderen. Wie de blik richt op andere, oudere culturen, ziet vaak godinnen voorbij komen; moedergodinnen. Dat is wat we de oerreligie noemen. We komen de moedergodin namelijk in veel oude culturen tegen: oost en west, noord en zuid. Vaak goed gepropotioneerd (brede heupen, grote borsten) want dat duidt op vruchtbaarheid. Wat we niet weten is of die beeldjes verwijzen naar god of goden. Wel dat een aarde-moeder de kern was van de eerste vorm van religie. De eerste agrarische samenlevingen (toen jagers en verzamelaars besloten niet langer rond te trekken en zich te vestigen) hadden vaak en op veel continenten een ereplaats ingeruimd voor een vrouwelijke godheid of godin. In teksten uit Mesopotamië, en dan spreken we over 2000 jaar voor Christus, heeft men het over een moedergodin die verantwoordelijk was voor de mensheid. Zij werd vereerd als oerbaarmoeder, schepster van alle mensen. Kortom, er was een wijdverbreide gewoonte om vrouwelijkheid te idealiseren, ze te beschrijven en ze te vereren.

Inmidddels zijn er nieuwe ideeën over waarom die cultus niet overeind bleef. Mannen hielpen de cultus om zeep omdat zij macht kregen over religie. En, het christendom heeft zich de cultus toegeëgend en omgevormd naar de verering van Maria.

Tenslotte, de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (1932) heeft in zijn werk de fascinatie voor de oer-vorm van de vrouw (breedheupig en weelderig) nooit onder stoelen of banken gestoken. Zowel in zijn schilderijen als in zijn beeldhouwwerk komen we de aloude moedergodin tegen.

bron: Ideeën die de wereld veranderden – Felipe Fernandez Armesto, House of Books Vianen, 2004

Mother Goddess;

Mother Goddess; columbian

Mother Goddess; halaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s