Svjetlana Tepavcevic maakt van iets kleins iets groots

SVJETLANA-TEPAVCEVIC-SEED2SVJETLANA-TEPAVCEVIC-SEED4SVJETLANA-TEPAVCEVIC-SEED6Fotografe Svjetlana Tepavcevic (geboren in de jaren 70) – gelooft dat er te weinig oog is voor de omringende natuur  – maakte de Means of Reproduction-serie, een collectie portretten van zaden, die de toeschouwer het belang en de schoonheid toont van wat ons omringd en wat we niet zo goed waarnemen.

Tepavcevic leeft en woont in de USA maar werd geboren, groeide op, in Sarajevo, voormalig Joegoslavië. Ze was ooggetuige van de oorlog en het uiteenvallen van haar land, begin jaren 90. Bij haar resulteerde dat in een speciaal inzicht over de waarde van het leven en de verschillende verschijningsvormen van dat leven. Ze vraagt in deze serie nadrukkelijk aandacht voor iets waaraan we snel voorbijgaan: het ontstaan van leven in de ons omringende natuur. Haar foto’s stralen uit dat we beter moeten kijken en dichter moeten zitten op wat ons omringt.

De serie toont vergrote beelden van zaden, gemaakt op een flat scanner, zodat hoge resoluties mogelijk zijn. De foto’s zijn tot anderhalve meter groot. Je ziet de textuur, vorm en kleur duidelijk en krijgt een indrukwekkend beeld van dit micro-universum.

Means of Reproduction was naar eigen zeggen, geïnspireerd op de botanische fotografie van Karl Blossfeldt en zijn boek Urformen der Kunst dat verscheen in 1928.

Tepavcevic’s foto’s lijken op portretfoto’s van mensen; elk zaadje zijn eigen essentie, zijn eigen persoonlijkheid. In al hun simpelheid laat zij zien hoe ingewikkeld leven en natuur zijn. De portretten kunnen inspireren en ons verbazen. Hoe het miniscule, het kleine tot iets groots wordt. Hoe kleine objecten iets buitenaards krijgen.

Means of Reproduction SeriesSVJETLANA-TEPAVCEVIC-SEED3SVJETLANA-TEPAVCEVIC-SEED5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s