De vuurtoren van Jules Verne en André Bronner

Jules_Verne; biografieonline.it

Jules Verne en de vuurtoren van San Juan de Salvamento (beneden); bron beelden: biografieonline.it en pinterest.com

vuurtoren en verne; pinterest

De echte vuurtoren aan het einde van de wereld staat voorbij Isla Grande in Vuurland in het zuiden van Argentinië. Op Stateneiland werd in 1884 naast een militaire gevangenis en een reddingsbasis, een vuurtoren gebouwd: die van San Juan de Salvamento. Het is een eenvoudig, 8-hoekig huis van zes meter hoog. Het zwakke schijnsel was nauwelijks zichtbaar door de bergen in de omgeving en bij bewolkt weer. Voor de Argentijnse regering reden om een meer zichtbare vuurtoren te bouwen, noordelijker, op het eiland Observatorio. In 1902 doofde het licht van San Juan de Salvamento.

Voor Franse schrijver Jules Verne was de vuurtoren reden een boek te schrijven: De piraten van het vuurtoreneiland. Dat boek verscheen in 1905. Voor een andere Fransman, André Bronner, is het boek van Verne reden om het gebied op te zoeken. Bronner is avonturier en trekt met zijn kajak naar dit mens-onvriendelijke gebied. Ter hoogte van de klippen van Stateneiland raakt de kajakker op drift in een sneeuwstorm. Hij doet een schietgebedje en belooft zichzelf, als hij de storm overleeft, dat hij terug zal keren naar de plek. In 1995 gebeurt dat. Hij verblijft maandenlang op het eiland in de buurt van de ruïne van de kleine vuurtoren. Ondertussen denkend over de herbouw van de vuurtoren.

Tegenwoordig zijn er drie identieke vuurtorens San Juan de Salvamento. Eén op de oorspronkelijke lokatie; één op pilaren voor de Franse kust bij La Rochelle en één in het Museo Marítimo van Ushaia. Vlakbij de echte vuurtoren is een bibliotheek. Daarin ligt een van de twee overgebleven exemplaren van de eerste druk van het boek dat door Verne geschreven werd.

bron: atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld, Meulenhoff Amsterdam, 2021; vertaling Irene van de Mheen

bronner; media.sudouest.fr

De fransman André Bronner met de replica van de Argentijnse vuurtoren voor de kust van La Rochelle; bron beeld: media.sudouest.fr

San Juan de Salvamento

Bouwjaar 1884; ontstoken 1884; gedoofd 1902; herbouwd 1998; actief; hoogte 6,5 meter; lichthoogte 70 meter; dracht 24 zeemijl; lichtkarakter elke 15 seconden twee schitteringen van 3 seconden wit licht

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s