Gunnar Asplund ging van neo-klassiek naar modern

gunnar-asplund; architect2gunnar-asplund; architect4gunnar-asplund; architect6Gunnar Asplund, (1885 – 1940, Zweden), Zweeds architect in wiens werk we de gang van neo-klassiek naar modern duidelijk terugzien. De Zweed liet zich bij die overgang vooral beïnvloeden door Le Corbusier. Voor de overgang van neo-klassiek naar modern ontwierp de Zweed al gebouwen die modern ogen maar klassieke invloeden kenden. Zijn ontwerp voor het kantongerecht in Solvesborg (1921) doet denken aan een boerderij. Van binnen is er alles aan gedaan om een licht, warm en logisch ingedeeld gebouw te maken. Asplund ontwierp niet alleen het exterieur maar bemoeide zich ook uitdrukkelijk met het interieur: hij ontwierp de meubels en de klok.

gunnar-asplund; architectgunnar-asplund; architect3gunnar-asplund; architect5

Het lukte de Zweedse architect om de klassieke basis van de architectuur (cilinder, kubus en vierkant) te vertalen naar moderne tijden. Een goed voorbeeld is de bibliotheek in Stockholm. Gebruikte materialen, lichtval, de ruimtelijke verdeling en het idee dat veel handgemaakt lijkt, maken dit ontwerp tot een opvallende 20-ste eeuwse verschijning.

Zijn architectonische hoogtepunt is het ontwerp voor een crematorium in de Zweedse hoofdstad. Een oud-Griekse acropolis voor de doden, lijkt het, gezien door de ogen van een classicist die modernist is geworden. Het complex bestaat uit drie kapellen, een columbarium en het crematorium. Het is ruim van opzet en kent een elementaire eenvoud. De plek straalt schoonheid en symboliek uit. Met dit gebouw liet Asplund zien dat de geest van de architectuur geworteld is in de klassieke oudheid maar een plaats heeft in het heden. Men hoeft het verleden niet te ontkennen, men kan er op voortbouwen op moderne wijze, gebruikmakend van eigentijdse inzichten.

bron: moderne architectuur, 1900-2008, Jonathan Glancey, Toth Bussum, 2007

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s