Simonetta Vespucci: inspiratiebron voor Florentijnse schilders

simonetta vespucci; botticelli2.jpeg

Simone Vespucci geschilderd door Botticelli

Een van de beroemdste geïdealiseerde portretten was Botticelli’s (1445-1510, It) afbeelding van Simonetta Vespucci, bijgenaamd la bella Simonetta. Ze was een Italiaanse edelvrouw uit Genua, de vrouw van Marco Vespucci van Florence en de nicht van Amerigo Vespucci, de ontdekkingsreiziger.

Ze stond bekend als de grote schoonheid van haar tijd uit Ligurië en stond model voor veel schilderijen van Botticelli en andere Florentijnse schilders.

De Italiaanse meester bereikte de onberispelijke teint van Simonetta door een speciaal mengsel, terre verte – een groene, aardse tint – onder de verf te gebruiken, en daarna de vleesachtige tinten eroverheen aan te brengen om zo verschillende tinten roze, geel en oranje te creëren. Botticelli maakte gebruik van fijne lijnen en vormen om onopvallende contrasten op te bouwen en om diepte en textuur aan het portret te geven.

Naast Botticelli diende ze ook andere schilders als inspiratiebron. Ze stierf jong en kinderloos toen ze drieëntwintig was.

Ze verscheen vermoedelijk niet zo perfect gestyled in het openbaar. Haar kapsel met kralen, linten, veren en kunsthaarstukjes zou zelfs naar Florentijnse begrippen te ingewikkeld en hoogdravend zijn geweest. Haar outfit is waarschijnlijk een nimfkostuum in de antieke of klassiek-mythologische stijl.

Dit portret wordt gezien als het ideaal van vrouwelijke schoonheid. Kijk naar de manier waarop de kunstenaar haar wimpers heeft afgebeeld en hoe ze haar lichaam een ​​beetje naar ons toe draait. Het perfectie voorbeeld van geïdealiseerde schoonheid.

bron: mydailyartdisplay.uk

simonetta vespucci; botticelli

Botticelli en andere Florentijnse schilders hebben Simone veel en vaak geportretteerd.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s