Paddenstoelen preutsheid

In mijn beleving horen paddenstoelen bij vochtig en koud weer. Geen omstandigheden die door mij direct gekoppeld worden aan seks. Maar toch…

honingzwam; loegiesen.nlHoningzwam; bron beeld: loegiesen.nl

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels die een netwerk vormen, een zogeheten mycelium, dat bestaat uit zeer ranke, vertakte draden. Sommige zijn parasitair, andere voeden zich met rottend materiaal en vele zijn mycorrhizaal, wat betekent dat ze tussen en rondom plantenwortels groeien en voedingsstoffen uitwisselen met hun gastheer. Als je een paddenstoel plukt dood je de schimmel niet; in zeker opzicht pluk je alleen een bloem van een verborgen kluwen draden dat enorm uitgstrekt en bijzonder oud kan zijn; een bepaalde honingzwam in Oregon strekt zich uit over zo’n tien vierkante kilometer en zou bijna tweeëneenhalf duizend jaar oud zijn.

Tot zover de definitie van wat een paddenstoel is. Nu wat meer licht op wat paddenstoelen voor ons betekenen; als voedsel en als bron van verbeelding.

Phallus impudicus; zwammen-floraeuropa.euGrote stinkzwam; bron beeld: zwammen-floraeuropa.eu

Al duizenden jaren verzamelen en eten we paddenstoelen, en ze weten ons nog steeds in verwarring te brengen, doordat ze de diepste menselijke mysteries over seks en dood aan de oppervlakte brengen. Gevoelige negentiende-eeuwse zielen reageerden met name vol afgrijzen op de grote stinkzwam, een kwalijk riekende, vliegen aantrekkende soort die omhoogschiet uit een vruchtlichaam, een soort ei, en daarbij een vorm aanneemt die goed wordt beschreven door zijn wetenschappelijke naam: Phallus impudicus. Henrietta, dochter van Charles Darwin, ging op latere leeftijd de bossen in om stinkzwammen te verzamelen, met als enig doel ze bij thuiskomst ‘te verbranden in de diepste krochten van het salonvuur, met de deur op slot; vanwege de zeden der dienstmeiden,’ aldus een eogo-document van haar nicht. Dat we preutse trekken blijven vertonen blijkt wel uit het feit dat sommige moderne veldgidsen de opmerkelijke geur van paddenstoelen zoals Inocybe aanduiden als ‘onbeschrijfelijk’ of ‘walgelijk’, terwijl ‘sperma-achtig’ veel treffender is.

Inocybe rimosa;Jan van der Straaten; freenatureimages.euIncybe rimosa; foto: Jan van Straaten; bron beeld: freenatureimages.eu

Fragmenten uit: seks, dood, paddenstoelen; uit: Schemervluchten – Helen Macdonald, Bezige Bij Amsterdam; 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s