Spotvogels: mannen

saskia van loenen; bnnvara.nlbron beeld: bnnvara.nl

Vooraf: Een vrouw? Met een vogelkijker?! En dan ook nog onder de zeventig?!

Aan aandacht geen gebrek dus. Er is alleen één probleem. Ze zien er allemaal precies hetzelfde uit. Legergroene wijde jassen met veel handige opbergvakjes voor vogelboek, broodtrommel, drinkbeker en appel. Uniseks kakikleurige afritsbroeken van de ANWB. En daaronder een stel gezellige sekseneutrale bergschoenen. Verder hebben ze vrijwel allemaal een baard. Want het zijn allemaal mannen. Altijd.

Zouden ze het erom doen? Gewoon expres zo onaantrekkelijk erbij gaan staan dat elke vrouw direct rechtsomkeert maakt? Geen vrouwen in ons territorium? Het lijkt verdommem de SGP wel.

Nou, vogelmannen van Nederland, wen er maar vast aan. Dat mannendomein is weldra verleden tijd. En in plaats van autistisch in een stuip en direct weer achter de telescoop te schieten als zich een vogelvrouw aandient, zou je ook kunnen denken: leve de vooruitgang! Gemengd is veel leuker dan enkel omringd door oude baarden! Wie weet wat die vogelkijkhut nog voor onvermoede kansen biedt!

Heb ik wel een dringend advies, heren. Jullie observeren die vogels toch de hele dag? Dan moet je ook weten hoe het werkt. Het mannetje versiert het vrouwtje vooral met zijn uiterlijk. Het pimpelmeesje met het blauwe petje krijgt het meest kritische vrouwtje. Dus kijk nog eens goed. En dan thuis nog even in de spiegel. Is dát wat de zon doet schijnen in het donkere bos, denk je? Heeft zo’n boswachter-achtige man écht een aanzuigende werking?

Doe als de vogels. Heb je ooit een vogel gezien die het geen moer kon schelen of een vrouwtje hem opmerkte? Nou dan.

uit: spotvogels, Bas Lubberhuizen Amsterdam, 2013

Saskia van Loenen

Plaats een reactie