Margaret Atwood kondigt een verdwijning aan

De situatie: twee meiden Lucy en Lois, beiden enigst kind thuis, ontmoeten elkaar tijdens zomerkamp. Vriendschap ontstaat. Beiden houden de gang naar het zomerkamp lang vol. Tot in hun late puberteit. Niet alleen veranderen beide meiden, ook de wereld om hen heen. Dat is wat we meekrijgen van de Canadese schrijfster Margaret  Atwood (1939, Ottawa) voordat het korte verhaal zich naar zijn plot ontwikkelt.

Dit jaar is Lucy weer anders: lijziger, lustelozer. Ze heeft geen zin meer om in het donker rond te sluipen, sigaretten te pikken van de leidster, zwarte handel te drijven in snoep. Ze is zwaarmoedig en ’s morgens moeilijk wakker te krijgen. Ze mag haar stiefvader niet, maar ze wil ook niet naar haar echte vader, die een nieuwe vrouw heeft. Ze denkt dat haar moeder een verhouding heeft met een arts; ze weet het niet zeker maar ze heeft hen in zijn auto zien vrijen op de oprijlaan, toen haar stiefvader er niet was. Net goed voor hem. Ze heeft een hekel aan haar particuliere school. Ze heeft een vriendje, hij is zestien en werkt als tuinmanshulp. Zo heeft ze hem leren kennen: in de tuin. Ze beschrijft aan Lois hoe het is als hij haar zoent – eerst wat rubberachtig, maar dan worden je knieën week. Ze mag niet met hem omgaan en er wordt met kostschool gedreigd. Ze wil van huis weglopen.

Lois heeft daar weinig tegenover te stellen. Haar eigen leven is onbewogen en plezierig, maar over geluk valt weinig te vertellen. ‘Geluksvogel,’ zegt Lucy, een beetje zelfvoldaan. Ze had net zo goed kunnen zeggen saaie piet, want zo voelt Lois het.

Uit: Wenken voor de wildernis (verhalen), Bert Bakker Amsterdam, 1992; vertaling Barbara de Lange

atwood, margaret, thegentlewoman.co.ukbron foto: thegentlewoman.co.uk

Margaret Atwood (1939, Ottawa, Canada)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s