Marlise Simons voelt zich klein in de onmetelijke Amazone

marlise simons; halkisummit.com

bron beeld: halkisummit.com

Marlise Simons (geb. in Sittard) was correspondente van onder meer NRC in Latijns Amerika (1971-1988). In de bundel reportages De rokende spiegel (1987) geeft ze een beeld van het snel veranderende Zuidamerikaanse continent. Hieronder fragmenten uit wat een boek in wording was. Ze is op bezoek bij de Kaiapo, oorspronkelijke bewoners van het Amazone-gebied in Brazilië.

Uit een grote barak die zich Hotel Taruma noemt komt Kukein naar buiten, de vrouw van Beptopup. Ze is rond de zestig en heeft zojuist voor het eerst van haar leven gedoucht. Het moet een vreemde ervaring geweest zijn, want ze komt zwaaiend met haar armen naar buiten. ‘Het water lijkt wel vuur,’ roept ze boos. Kukein gaat zitten en staart naar de rivier, misschien om zich nader te bezinnen op het verraderlijke van water. De Araguaia lijkt taai en stroperig en is zelfs bij deze lage waterstand zo’n vier kilometer breed. Maar voor plaatselijke begrippen is zij niet meer dan een gemiddelde zijrivier van de Amazone. Dit is een land van reuzen, waar je alles met minstens tien vermenigvuldigt. De grote vette onweerswolken zien er stuk voor stuk uit of er een complete Nederlandse provincie in past. Ik had een zwarte, glanzende kever gezien die groter was dan mijn hand. De bladeren van de olifantsoor zijn groot genoeg om de schouders van een volwassen man te bedekken. Daar zag ik ook voor het eerst: op de rug van een man die zo’n blad gebruikte als regencape.

Beptopup heeft een plant geplukt en begint te zingen. Zachtjes, in zichzelf. Het is het lied van de plant, zegt hij. ‘Elke plant heeft haar eigen lied.’ Het  verhaalt van haar ontstaan, haar eigenschappen, haar gebruiksmogelijkheden, legt Posey uit. Ik zie ineens een oeroude vorm van kennisoverdracht in de praktijk, een vorm zo oud als de mensheid zelf. Ik krijg er een religieus gevoel van. Ik voel me nog kleiner.

fragment uit Amazone; uit: Noorderzon, Nederlandse en Vlaamse schrijvers in den vreemde, Meulenhoff Amsterdam, 1990

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s