4K-NL-O

0-david oyens.jpegDavid Oyens (1842-1902, Amsterdam) schilderde veel en vaak samen met zijn broer Pieter in hun atelier in Brussel. Het leven in het atelier was voor David vaak de inspiratiebron. David schilderde alledaagse, gewone situaties zoals hier zijn krant lezende broer. Zijn werk is gemoedelijk, intiem en informeel. David en Pieter waren graag geziene deelnemers aan de Amsterdamse Arti.

0-jan ouwerslootJan Ouwersloot (1902-1975, Gouda) schilderde in zijn vrije tijd. Hij werkte in een bedrijf met drogisterij-artikelen. Ouwersloot schilderde precies en sfeervol met oog voor detail. De Gouwenaar was autodidact en werd ontdekt in 1999 op een tentoonstelling in Arnhem.

0-ronald ophuisRonald Ophuis (1968, Hengelo) schildert hard-realistische taferelen. Situaties waarvoor we liever de ogen sluiten. Ophuis registreet en confronteert de kijker met psychologisch geweld. Vooraf aan het schilderen gaat het ensceneren en fotograferen. Daarna volgt het schilderen. Voor de natuurgetrouwheid laat de kunstenaar zich informeren door artsen en psychologen.

0-wim oeptsWim Oepts (1904-1988, Amsterdam) werd begeleid en gepromoot door Charley Toorop. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde Oepts zich in Frankrijk en groeit zijn eigen stijl. Hij schilderde kleurrijke landschappen en dorpjes. Hoekig en schematisch werden de schilderijen steeds leger en de kleurvelden groter. Het neigt naar abstractie maar alles blijft herkenbaar als gebouw, veld, lucht en water. Lichtinval schilderen wordt voor Oepts steeds belangrijker.

Plaats een reactie