La Jument: standvastige en fotogenieke vuurtoren

la jument, jean guichard

foto: Jean Guichard

Dwars door het geraas van de storm hoorde Théo Malgorn het geluid van een propeller toen hij in het lichthuis was. Uit nieuwsgierigheid liep hij naar beneden. Toen hij de deur opendeed, zag hij een helikopter boven de woeste golven van de Mer d’Iroise cirkelen. Fotograaf Jean Guichard keek vanuit de lucht toe hoe de golven van de Atlantische Oceaan onophoudelijk tegen La Jument beukten. Intuïtief drukte hij precies op het juiste moment af: de vuurtorenwachter stond in de deuropening terwijl de toren door een gigantische vloedgolf werd omspoeld.

Hoge golven, onstuimige zee leiden in de Passage du Fromveur tot talloze schipbreuken. Daar moest actie komen. Die kwam door een schenking van Charles Eugène Potron, zelf overlever van een schipbreuk. Hij liet 400.000 frank na voor de bouw van een vuurtoren in de buurt van het eiland Ouessant.

In 1904 werd in allerijl met de werkzaamheden begonnen en hoewel de vuurtoren met veel kunst- en vliegwerk binnen de gestelde termijn in gebruik kon worden genomen (binnen 7 jaar), vertoonde de toren in de jaren erna allerlei mankementen als gevolg van de overhaaste bouw. De eerste stormen brachten algauw abnormale trillingen in de constructie aan het licht. Tijdens stormachtig weer werden de vuurtorenwachters niet zelden door paniek bevangen op momenten dat de toren in zee dreigde te storten. Er werden meerdere restauratiepogingen ondernomen, maar de herstelwerkzaamheden waren zo gecompliceerd en begrotelijk dat deze pas dertig jaar later voltooid konden worden. Ondanks de aanpassingen bleef La Jument voor velen ‘de hel van Ouessant.

Bouwjaar: 1904-1911; ontstoken 1911; geautomatiseerd 1990; nog steeds actief; achtkantige toren van steen; hoogte 47 meter; lichthoogte 41 meter; reikwijdte 22 zeemijl

In 2017 werd de hoogte gemeten van de golven die tegen La Jument beukten. De hoogste was ruim 24 meter.

L’Equiper, een film uit 2004 van regisseur Phillipe Lioret, speelt zich af op Ouessant, met in de hoofdrol de vuurtorenwachters van La Jument.

In 2015 werd La Jument officieel een Frans historisch monument.

uit: atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld – José Luis Gonzalez Macías, Meulenhoff Amsterdam, 2021; vertaling Irene van de Mheen

Trailer van de film L’Equiper waarin La Jument een belangrijke rol speelt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s