Arthur Wesley Dow richtte zich op de essentie van de compositie

arthur wesley dow; lndschp5arthur wesley dow; lndschp7arthur wesley dow; lndschp8

Arthur Wesley Dow (1857-1922, USA), vooral bekend om zijn innovatieve houtsneden in kleur, was een ervaren schilder, graficus en fotograaf en een centrale figuur in de Amerikaanse kunst- en ambachtsbeweging.

Zijn invloedrijke handleiding Composition (voor het eerst gepubliceerd in 1899) maakte zijn artistieke theorie duidelijk op basis van Japanse ontwerpprincipes. Het boek veranderde de ontwikkeling van kunstonderwijs in de Verenigde Staten aanzienlijk. Een van de meest opvallende modernisten die geïnspireerd waren door Dow’s principes zijn Georgia O’Keeffe (1887-1986) en Max Weber (1881-1961).

marsh; a w dow

Marsh Creek (ca. 1914), hierboven,  is een voorbeeld van Low’s opvattingen over compositie. De kleur houtsnede legt de indruk van een kustlandschap in de schemering vast. De print is een voorbeeld van vereenvoudiging van vormen met behulp van een vlakke, decoratieve benadering en gericht op de essentiële elementen lijn, kleur en toon en de harmonieuze rangschikking van lichte en donkere delen binnen een compositie. 

arthur wesley dow; lndschparthur wesley dow; lndschp2arthur wesley dow; lndschp3

Plaats een reactie