De getekende natuur: Louis Renard en August Johann Rösel von Rosenhof

2kevers; august johan rösel von Rosenhof3kevers; august johan rösel von Rosenhof4kevers; august johan rösel von Rosenhofkevers; august johan rösel von Rosenhof

August Johann Rösel von Rosenhof (1705-1759) was een Duits miniatuur-schilder, bioloog en entomoloog. Zijn verdienste: hij maakte natuurgetrouwe, zeer gedetailleerde tekeningen en schilderijtjes van insecten. Onder insecten-liefhebbers zijn de plaatjes nog altijd zeer geliefd. Naast insecten ging zijn belangstelling ook uit naar bloemen, planten en reptielen. Hij maakte tevens schilderijen van kikkers.

Colourful and surreal illustrations of fishes found in Moluccaslouis renard; vis4renard louis; visColourful and surreal illustrations of fishes found in Moluccas

Louis Renard (1678-1746, Fr) publiceerde zijn eerste boek met afbeeldingen van vissen in 1719. Het boek besteedde aandacht aan de vissen, kreeften en krabben die te vinden waren bij de Molukken. Het eerste bekende boek met plaatjes van vissen in kleur. Het boek werd bekend onder de titel: Het boek van de fantastische vissen.

Het boek bood de belangstellende Europeaan wat meer zicht op de natuur in die regio. Renard was niet geheel natuur- en waarheidsgetrouw in zijn afbeeldingen, getuige een afbeelding van een meermin die in deze wateren zou voorkomen. Niet geheel verwonderlijk temeer het feit dat Renard nooit in deze regio geweest is. Hij baseerde zijn schilderijen en tekeningen op de aantekeningen van andere kunstenaars zoals de Nederlander Samuel Fallours.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s