Nolthenius de Man liefhebberde in grafische technieken

Opnamedatum:  2011-03-03

A.H.W. Nolthenius de Man (1793 – 1842) was een Haags officier en militaire kunstbeoefenaar. In de tijd van het herstel in Nederland (rond 1820) kreeg hij de mogelijkheid om zich te bekwamen in nieuwe grafische technieken, waaronder de steendruk. Dat is wat Nolthenius samen met zijn goede vriend J.Z. Mazel deed. Nolthenius de Man gaat de boeken in als de eerste die met zink etste, terwijl koper en daarna steendruk gangbaar waren.

Samen met Mazel kreeg Nolthenius de Man van hun superieuren de opdracht om zich te bekwamen in de steendruk, de techniek die in het buitenland populair was. De reden: het in legerkringen gebruikelijke drukwerk (stafkaarten, verordeningen) was met steendruk sneller klaar en goedkoper.

Nolthenius de Man was productief: met 74 etsen behoort de Hagenaar tot de fanaten van de koperen plaat. In 1825 verschijnt een ets met daarop een rotsblokje met daarop het opschrift ZINK. Een aanwijzing dat Nolthenius de Man zink gebruikte en daarmee de eerste vaderlandse zink-etser werd.

Tot 1830 zweert de Hagenaar bij etsen van gewone mensen en voorwerpen. Boeren, burgers en buitenlui, daaronder ook zwervers. Langzamerhand ging Nolthenius over naar het ‘democratisch’ realisme. Geen ideale arcadische landschappen meer, maar landschappen die ruim baan geven aan boomstronken, huisjes en kruiwagens. En de realistische weergave daarvan werd allesbepalend.

Opnamedatum:  2011-03-03

Plaats een reactie