Giovanna Garzoni: behept met een scherp observatievermogen

g garzoni; stilleven2g garzoni; stilleven4g garzoni; stilleven6De Italiaanse kunstenares Giovanna Garzoni (1600-1670) was een van de eerste vrouwelijke kunstenaars die in het stilleven-genre werkte. In onze tijd is ze vooral bekend gebleven om haar delicate aquarellen van planten, groenten en dieren. Ze schilderde ook religieuze, mythologische en allegorische onderwerpen, evenals portretten. Veel van haar werk is op perkament gemaakt, maar ze werkte ook met andere materialen, waaronder doek en steen.

Vaak vergezeld van haar broer, reisde en werkte ze door heel Italië – waaronder Venetië, Napels Turijn, Florence en Rome – en kwam ze ook in Engeland en Parijs. In 1640 reisde ze heen en weer van Rome naar Florence, waar haar belangrijkste klanten in de Medici-familie zaten.

Begin 1650 vestigde ze zich in Rome waar ze kunst bleef produceren voor de Medici. Biograaf Lione Pascoli verklaarde in zijn Vite (1730-1736) dat ze voor haar kunst “elke prijs kon vragen”. Haar werk werd hooglijk gewaardeerd, ook in geld.

Garzoni was ongehuwd. Had grote belangstelling voor de natuur en een scherp observatievermogen. Zelf noemde ze zich miniaturist. Ze was bekend met de Hollandse schilderkunst en met die van de Romeinse navolger Caravaggio.

Haar stillevens waren gedetailleerd. Ze maakte bij die stillevens gebruik van glanzende kleuren die werden uitgevoerd in tempera of in waterverf. Dat gebeurde op perkament.

bronnen: wikipedia.org; grote meesters van de schilderkunst – Jordi Vigué, Zuidboek, 2003

g garzoni; stilleveng garzoni; stilleven3g garzoni; stilleven5

Plaats een reactie