Emil Nolde: alleskunner met een smet

nolde, emil; veel8NOLDE_AQUAR  MA_038nolde, emil; veel4nolde, emil; veel2

Wat bijgaande beelden tonen: divers, kleurrijk, diverse technieken en experimenteel. Het gaat om werken van Emil Nolde aka Emil Hansen (1867-1956, Neukirchen, Du). Nolde was kunstschilder en behoorde tot de Duitse Expressionisten, tot de beweging Die Brücke.

Als kind schilderde en tekende Emil al maar het duurde tot zijn 31-ste voordat hij definitief voor het vak koos. Nolde kreeg zijn opleiding in Dachau en Parijs, waar hij zich liet inspireren door de Impressionisten. Terug in Duitsland sloot hij zich aan bij de avant garde en experimenteerde met heftige kleuren. De Duitse kunstschilder wisselde van techniek: olieverf, houtsnede en aquarel en leverde kwalitatief hoogstaande werken af. Om dat Nolde voorloper was, beïnvloedde hij veel jonge kunstenaars.

Smet op het blazoen van Nolde was dat hij aanhanger werd van de NSDAP, van de Germaanse kunst en anti-semiet. De nazi’s verklaarde zijn werk tot Entartete Kunst en daarmee was de carrière voorbij. Nolde trok zich terug in zijn huis in Seebüll en maakte in het geheim nog tal van werken. Tot zijn onuitputtelijke repertoire behoren: landschappen, stillevens, portretten, religieuze voorstellingen en zeezichten.

Museo Thyssen- Bornemiszanolde, emil; veel3nolde, emil; veel5nolde, emil; veel7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s